Skip to main content

İzmir’in batısında, Yarımada’dan Göstepe’ye kadar birçok noktadan ücretsiz ulaşılabilecek Narlıdere Life dergisi için hazırladığımız yazının özet içeriğine buradan ulaşabilirsiniz:

Türkiye’de nüfusun büyük bir kısmı şehirlere yoğunlaştığı için politika ve gündemi belirleyen çoğunlukla yüksek nüfusa sahip kentlerin ihtiyaçları veya potansiyelleri oluyor. Oysa dünyanın birçok yöresinde ve özellikle Avrupa’da yaygın yerleşim ve küçük ölçekli birimlerin ademi merkeziyetçi yönetimi önemseniyor. Bu sayede kültürel devamlılık sağlanabiliyor, sosyal doku, çevre bilinci ve yerel ekonomi gelişiyor. Bu duruma iyi bir örnek Avusturya’nın batısındaki Vorarlberg bölgesi, yörede insanlar yerel kültürlerinden taviz vermeden farklılıkları dahil etmiş, doğal ekosistemlerine uyum sağlayacak şekilde üreterek yapılaşıyorlar. Aslında her çalışma kolunda odağa insanın ve çevrenin alındığını görüyorsunuz. Bu sayede Vorarlberg’in köy veya kasabalarında yaşam standardı oldukça yüksek. Dolayısıyla yöre çağdaş, işçilik kalitesi yüksek, yerine ait yapı örnekleri açısından da oldukça zengin.

Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü- YBE olarak öncelikle İzmir Yarımada’sında olmak üzere Türkiye’nin kırsalında çağdaş mimari kültürün gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu yönde dünyadan iyi örneklere çeşitli sunumlarımızda yer veriyoruz. İzmim mimarlık platformunda Vorarlberg’deki mimari kültüre dair yaptığımız sunum yüksek ilgi görünce,  yöreye teknik gezi düzenlenmesinin etkili olacağı kararlaştırıldı. Gezi, İzmir’de yapı sektöründe çalışan çoğunluğu mimar 25 kişinin katılımı ile 30 Kasım-3 Aralık 2017 tarihlerinde gerçekleşti.

YBE, Vorarlberg Mimarlık Enstitüsü ile işbirliği içinde gezi rotası, yapıların belirlenmesi ve rehberlik koordinasyonunu üstlenirken, İzmim Platformu tanıtım ve ulaşım desteği sağladı. Gezi boyunca sürdürülebilir mimariye örnek teşkil eden 17 yapı incelendi.

Yazının tamamı için: http://narliderelife.com/2018/02/08/cagdas-mimarligi-besleyen-kirsal-yasam-kulturu/