Skip to main content

Masif ahşap ile yapılmış Koza formunda yeni ve kapsayıcı Waldorf kreşi, Rosenheim yakınlarındaki Bad Aibling kasabasının engelli ve engelsiz çocuklarını ortak bir hayata hazırlıyor. 1 ila 3 yaş arası 12 çocuğa yer sağlayan bina, organik bir formda. Tasarımında bir çocuk kitabından esinlenilen bina, erken çocukluk dönemine uyum sağlaması için ham ahşap ile yapıldı. Masif ahşap malzeme, iç ve dış mekanlarda güven ve dinginlik hissini destekleyici özelliğe sahip.

Bu malzemenin bir diğer yararı ise mekanın akustiğini düzenleyerek ses izolasyonuna yarar sağlaması. Aynı zamanda yenilenebilir enerjiler ve sürdürülebilir kaynakların kullanımı da tüm yapı sürecinde gözetilen önemli kriterlerden. Ayrıca binada kullanılan yaklaşık 145 m3 masif ahşap ile 136 tonun üzerinde karbondioksit depolanmasını sağlamış.

‍Bad Aibling’in Mietrachig bölgesindeki 134 hektar büyüklüğündeki alan, çeşitli ünlü mimar ve ahşap ustalarının çalışmalarıyla Almanya’ nın örnek proje bölgelerinden biri haline gelerek, “City of Wood” yani “Ahşap Şehir” adını aldı. Kreşin ahşap taşıyıcı konstrüksiyon karkası, Mayr Melnhof Holz Reuthe firması tarafından yapılan 5 basık kemer şeklinde çam lamine ahşaptan oluşmakta. Her basık kemer ise iki yarım lamine ahşap elemanının birleştirilmesinden oluşuyor.

Giriş ve giyinme bölmesi cadde tarafına doğru pencere büyüklüğünde açıklıklarla düşünülürken, ortak alanların cam kapıları tüm cephe boyunca açılarak bahçe ve iç mekanın birleşmesine imkan sağlıyor. Bina boyunca devam eden terasın üstü kapatılarak kötü hava koşullarında bile bahçede oyun oynama imkanı sağlıyor.

Klima yerine doğal havalandırmayı rahatça mümkün kılan bu büyük cam yüzeyler, aynı zamanda en küçük bireylere bile dışarıyı görme imkanı sunuyor. Yangın anında çoğu odadan direkt olarak dışarıya ulaşılabildiği için acil çıkış yolları oldukça kısa, ayrıca hep aynı kotta devam eden bina, yangına karşı oldukça güvenli. Zemini meşe rabıta olan iç mekanlar yaklaşık 30 derecede yerden ısıtılıyor.

Kreşin plan ve kesitleri için tıklayın:

https://www.baubiologie.de/site/wp-content/uploads/1406_150528_WP_idx4-EG.pdf
https://www.baubiologie.de/site/wp-content/uploads/141025_-Raphael-Schule-Kikri-_Bauantrag-Ansichten.pdf

Haber kaynağı:

ARTIKEL AUS “WOHNUNG + GESUNDHEIT” NR. 160 IBN – INSTITUT FÜR BAUBIOLOGIE + NACHHALTIGKEIT, D-83022 ROSENHEIMMarc Wilhelm Lennartz,
Bağımsız ve bu alanda uzman gazeteci: Referent & Buchautor, mwl-sapere-aude.com