Kadıovacık Biyoevi, insana ve çevreye saygılı yapılaşmanın örneğini oluşturmak üzere yapı biyolojisi ve ekolojisi ilkelerince projelendirildi. İkisi konut, biri ofis üç bağımsız birimi olan tek katlı yapı 226m² alana oturuyor. Mimari proje ve kontrolörlüğününü eds-a mimarlık’ın yaptığı, YBE danışmanlığında yürüyen projenin inşaatı 2018 yılında başladı ve 2019’un başında tamamlandı.
Kadıovacık Biyoevi’nin mimari tasarımı azami ölçüde enerji tasarrufunu hedefliyor. Yapının form ve yönelimi, cephelerinin konumuna göre ısı depolama ve yalıtımını sağlayan farklı dış cephe çözümleri, pencere açıklıkları ve çatı uygulamaları sayesinde yapay iklimlendirmeye ihtiyaç duymadan bina, yazın kendini serin tutabilirken, kışın da sıcak kalma performansı gösterecek.
Kadıovacık biyoevi’nin yapımındaki malzeme seçimi iç iklim koşullarının insan sağlığına uygunluğunu belirlerken uzun süreli dayanımına etki edecek ayrıca, yıkımı halinde asgari ölçüde atık oluşturacak. Üst yapıda neredeyse tüm unsurlar doğada yetiştirilebilen hammaddelere dayalı malzemelerden üretiliyor, bunlar: ahşap karkas sistemi, saz kamışı yalıtım, ahşap döşemeler, kapı ve doğramalar… Yapının nefes alabilirliğine, iç iklim kalitesine katkısı, toksik gaz açığa çıkarmaması, ısı depolama kapasitesi ve ekolojik değerleri itibariyle hem duvar dolgusu hem de iç yüzey sıvası olarak toprak kullanılacaktır.
Malzemelerin doğal ve yetişen hammaddelerden seçilmesinin yanı sıra kesim, yapıştırma ve sıkıştırma süreçlerinin yüksek enerji gerektirmemesi de gömülü enerji düzeyini düşük tutuyor. Kadıovacık Biyoevi hem kaynak kullanımı hem de yol açtığı salımlar itibariyle ayak izini olabildiğince düşük tutmaya çalışıyor.